وال واشر (Wall Washer) برای افرادی که در حوزه نورپردازی ساختمان مشغول هستند، وسیله‌ای آشنا و پرکاربرد است. وال واشر تجهیزی تشکیل شده از تعدادی لامپ در کنار یکدیگر است. این لامپ‌ها به شکل‌های گوناگونی چیده می‌شوند و تعداد، اندازه و میزان توان آن‌ها می‌تواند بسته به نیاز و نوع پروژه‌ای موردنظر دارای تفاوت باشد. وال واشر در صورت استفاده در تعداد انبوه می‌تواند به‌عنوان یک پروژکتور در نظر گرفته شود. در اغلب موارد این تجهیزات به‌صورت خطی هستند و جهت نورپردازی نمای داخلی یا خارجی ساختمان استفاده می‌شوند.

در این نوع چراغ‌ها جهت و زاویه تابش نور و شدت آن دارای قابلیت تغییر و کنترل است. یک والواشر می‌تواند تک‌رنگ و دارای نور سفید یا انواع نوررنگی نظیر قرمز، آبی، سبز، زرد، بنفش و …، یا نوع RGB (هفت‌رنگ) باشد؛ همچنین بعضی از انواع وال واشرها که به آن‌ها RGBW گفته می‌شود، دارای طیف کاملی از رنگ‌ها بوده به‌طوری‌که قابلیت تولید هم‌زمان نور سفید و نورهای رنگی را دارند و به‌اصطلاح حالت فول‌کالر را ایجاد می‌کنند.

امکان تولید سفارشی تعداد، توان و زاویه و جهت تابش لامپ‌ والواشر و ایجاد سازگاری با انواع پروژه‌ها باعث شده تا این تجهیزات روشنایی در ابعاد و توان‌های متنوعی در بازار موجود باشند، همین امر سبب محبوبیت وال واشر در صنایع نورپردازی ساختمان و دکوراسیون شده و از آن‌ها استقبال وسیعی شده است؛ چراکه استفاده از ابزار مناسب و سفارشی‌سازی شده موجب می‌شود تا امکان پیاده‌سازی ایده‌های معماران برای زیباسازی ساختمان، به‌آسانی فراهم باشد و نورپردازی ساختمان زیباتر و چشم‌نوازتر باشد.

وال واشر در نورپردازی خیابان

مزایای استفاده از وال واشر

ویژگی‌ها و مزایای منحصربه‌فرد این محصول سبب شده تا امکان استفاده‌های گوناگون از آن برجهت انواع نورپردازی خارجی و داخلی یک ساختمان وجود داشته باشد. از والواشر می‌توان در زاویه‌های مختلف جهت تابش نور تزیینی بهره گرفت و سایه‌روشن‌های چشم‌نوازی ایجاد نمود.

به‌طورکلی این تجهیز نسبت به سایر تجهیزات مشابه دارای بازدهی بهتری است و با وجود نوردهی بالا، توان مصرفی پایینی دارد که موجب صرفه‌جویی در مصرف انرژی خواهد شد. از اصلی‌ترین مزیت‌هایی که وال واشرها دارند، می‌توانیم به موارد زیرین اشاره نماییم:

 دارای امکان نصب ساده و آسان در مکان‌های مختلف است.

✅ شدت و کیفیت نور خروجی بالایی دارد.

✅ دارای بدنه باکیفیت که معمولاً از جنس آلیاژ آلومینیوم است.

✅ در مقابل شرایط جوی و محیطی گوناگون مانند نور شدید خورشید، اشعه فرابنفش، آب، گردوخاک بسیار مقاوم است.

✅ دارای تنوع بالای طیف رنگ نور

✅ در کاهش هزینه‌های نورپردازی تأثیرگذار است (بازدهی بالا)

✅ امکان نصب در بخش‌ها و زوایای مختلف به علت ابعاد کوچک

✅ قابلیت تنظیم و کنترل زاویه تابش نور بر اساس نیاز پروژه

✅ امکان افزایش طول وال واشر با اتصال تعدادی از آن‌ها به یکدیگر

✅ امکان تغییر و سفارشی‌سازی ابعاد با توجه به نیاز پروژه، توسط شرکت‌های عرضه‌کننده

✅ قابلیت تنظیم شدت نور

✅ در برابر ضربه بسیار مقاوم است. (مناسب جهت استفاده برای نورپردازی خارجی ساختمان)

✅ امکان کنترل به‌وسیله ریموت (مجهز به افکت‌های متنوع که با استفاده از نرم‌افزارهای مخصوص امکان برنامه‌ریزی دارند)

وال واشر رنگ نارنجی

انواع وال واشر

شاید مهم‌ترین تقسیم‌بندی وال واشر از لحاظ رنگ نور خروجی آن باشد که در این صورت به دسته‌های تک‌رنگ، مولتی‌کالر و فول‌کالر تقسیم‌بندی می‌شوند که در قسمت ابتدایی مطالب به ویژگی‌های هر یک از آن‌ها اشاره شد. نوع تک‌رنگ نسبت به سایر انواع وال واشر دارای قیمت کمتری است. انواع مولتی‌کالر و وال واشر فول‌کالر دارای قیمت بالاتری بوده که البته با نظر بر قابلیت‌ها و ویژگی‌هایشان، می‌توانند تمامی نیازهای نورپردازی ساختمان را برآورده سازند؛ البته توجه داشته باشید که جهت تکمیل نورپردازی و زیبایی بیشتر معمولاً از انواع گوناگون وال واشر از لحاظ رنگ، شکل و نوع نصب در کنار یکدیگر استفاده می‌شود.

انواع این وال واشرها از نظر نوع نصب به گروه‌های روکار و توکار (دفنی) تقسیم‌بندی می‌شوند. از نوع دفنی یا همان توکار در فضاهایی استفاده می‌شود که رؤیت خود المان نور مدنظر معمار نیست و تنها باید نور ساطع‌شده از آن قابل‌مشاهده باشد، چراکه نوع توکار با ایجاد حفره داخل سقف یا دیوار قرار می‌گیرد و تقریباً حالت مخفی دارد. نوع روکار بدون نیاز به ایجاد حفره نصب می‌شود. وال واشرها از نظر شکل و ساختار نیز دارای تنوع و انواع مختلفی هستند و می‌توانند چند ردیفه یا یک ردیفه باشند. به‌طورکلی تمامی انواع و مدل‌های وال واشر موجود در بازار شامل موارد زیر هستند:

💠 گرد

💠 خطی

💠 پرچمی

💠 آبشاری

💠 پرچمی

💠 مولتی‌کالر

💠 تک رنگ

💠 فول‌کالر RGB

💠 خطی

💠 تکی

💠 انبه‌ای

💠 دفنی

💠 وال واشر ال‌ ای دی

💠 وال واشر نما

💠 وال واشر رشد گیاه

💠 پروژکتور وال واشر

💠 وال واشر دی‌ام ایکس

وال واشر رنگ بنفش

کاربرد وال واشر

وال واشرهایی که دارای چیدمان یک ردیفه هستند، اغلب جهت نورپردازی داخلی و خارجی، نورپردازی‌های تزیینی ساختمان و تابلو و آیینه‌ها، طراحی نور مخفی و دیگر موارد مشابه استفاده می‌شوند. مدل‌هایی که چیدمان چند ردیفه دارند نیز جهت کاربردهای صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرند. کاربردهای صنعتی این قطعه مواردی نظیر بیلبورد، موزه، گالری، صنایع پزشکی، محوطه‌های کارگاهی، کشاورزی و… است.

به‌طورکلی کاربرد اصلی انواع وال واشرها برای نورپردازی و زیبایی نمای داخلی و خارجی بنا بوده و جهت ایجاد روشنایی اصلی یک محیط، انتخاب خوبی نخواند بود؛ همان‌طور که در بخش قبلی اشاره کردیم پروژکتور LED وال واشر یکی از انواع وال واشر است. این تجهیز در مکان‌هایی که امکان استفاده از پروژکتور وجود ندارد، استفاده می‌شود. به‌طورکلی انواع کاربرد و موارد استفاده وال واشر در زیر آورده شده است (این موارد اغلب جنبه نور تزئینی دارند):

✴️ فضای باز یا سرپوشیده

✴️ نمای خارجی یا داخلی ساختمان مسکونی و تجاری

✴️ مراکز تفریحی و رستوران‌ها

✴️ فروشگاه‌ها

✴️ بدنه پل‌ها جهت ایجاد روشنایی تزیینی

✴️ در بناهای تاریخی، موزه و گالری‌های هنری کاربرد جهت ایجاد نور تأکیدی (استفاده از وال واشر رنگی یا سفید)

✴️ مکان‌هایی نظیر برج، تونل، زیرگذر

✴️ تزئین و نورپردازی ستون‌ها

✴️ قابلیت استفاده در صنعت تبلیغات جهت تزئین نمایشگاهی یا ویترین‌های تبلیغاتی

✴️ کشاورزی و پرورش گیاه

✴️ نورپردازی آکواریوم آب شیرین (بیشتر کاربرد زیبایی دارد)

✴️ نورپردازی آکواریوم آب‌شور (جهت شبیه‌سازی آکواریوم به محیط دریا که برای حیات ماهیان آب‌شور نیاز است و برای این کاربرد باید از ال‌ ای‌ دی کلوین دار و UV در وال واشر استفاده شود)

✴️ جشن‌ها و مراسمات (والواشر بلک لایت در این موارد کاربرد عمده دارد)

سخن نهایی

نظرات و سؤالات خود را درباره مقاله «وال واشر» برای کوروش ۱۱۰ کامنت کنید.

نوشته شده در تاریخ ۰۸ فروردین ۱۴۰۰

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *